Gümüşhane Yeniköy/Ulukale, Gümüşhane ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.Koyumuz Yenikoy ve Ulukale olmak uzere 2 mahalleden olusur.Yenikoy, Eskiköy köy denilen yerde ikamet edilirken haşarı hayvanlardan rahat bulamayan köy halkı,bayır dağında bulunan köy içine yerleşmiş orada da su sorunu yaşamışlardir.Daha sonra yukarıköy de bir müddet ikamet eden köylülerimiz zamanında ormanlıklarla kaplı olan şimdiki ikamet edilen yere gelince buraya da yeniköy denmiştir.
Ulukale ise köyun asil adi olup mevcut yerinde kuruludur.Yaklaşık 800 yıllık geçmişi olan Ulukalenin 1400 lü yıllarda Kurdoğlu Köyü ile birlikte Alansa begine bağlı olduğu bilinmektedir.
Kültür :Yenikoy de halen yaşayan 4-5 hane,Ulukale de ise 3-4 hane halki bulunmaktadır.Yaz ayların da nüfus artmakta olup eski kalabalık halini almaktadır.Örf ve adet anadolu köy halini andırır.Sevecen güler yüzlü misafirperver halkı vardır.Büyüğüne saygı küçüğüne sevgi anlayışı halen devam etmektedir.Köy halkı daha çok bahçe ve bostan işiyle uğraşmaktadır.Düğünleri cumadan başlar pazar gününe kadar devam eder.
Köyümüzde bulunan Abdaldede Türbesi ise halkımızın hafızasında hikayeleri ile doludur.Tüm civar köylerin ziyaret ettiği adak kurbanlarını kestiği ve dualar ettiği bu mekan devlet yetkililerinin ilgisini beklemektedir.Kayıtlarda görünmediği için Kültür mirası sayılmayan ancak tüm civar köylülerimizin tarihsel hafızasında kayıtlı olan bu gönül dostu ereninin türbesinin yapılarak hak ettiği değerin bulması ve kayıtlara geçirilmesini kıymetli devlet yetkililerinden beklemekteyiz.
Yemekleri: kartul kavurması,cigitli çorba,Süt kuymağı,haşıl,,mantı,ciger dolması,çorba,mıhla,börek,ğaygana,çökelük,kete,hurma,herle,un haşılı,galacoş,turşuluyahnı,galıya,etkavurma,tayuk haşlaması,çılbır,gendüme,sütlü çorba,lavaş,golot,köhte,bulgur plavı,pirinç plavı,kesme makarna,erüşte,siron,yoğurtlu dolma,kuru fasülye,tezepağla kavurması,kabak çorbası,kabak kızartması,saruğu burma, baklava,sütlaç,lokma,pasta,pestil,pancar kavurması,kuşburnu pekmezi,kelem kavurması,omaç vs vs Gelişen Türkiye şartlarında büyük şehirlerde yapılan yemeklerin aynısı köyümüzde yapılır hale gelmiştir.
Coğrafya: Yenikoy sehir merkezine 32 km,Ulukale ise 38 km uzakliktadir.Yenikoy iki dere yatağının birleştiği yerde transityolun altında dağın eteğine hafifçe yaslanmıştır.Ulukale ise her tarafi goren hakim bir goruntusu ile ayliyanin koynunda kendine yer bulmus kartal yuvasi gibidir.Koyumuz;Bolodor suyuna ayaklarını sokmuş göyceyse deresinin suyuylada abdest alırcasına rahat bir tavır sergilemektedir.gümüşhane istikametinden gelirken ilk olarak sizi yeniköy sınırlarında Düztarla karşılar.Hemen sağında bayır dağı solunda karaçoğlan karşılar .aşşağıbahçadan geçerek köye girersiniz.köyün karşısında beylik yanında mezarlık vardır.hürmeten fatihayı okur geçersiniz sevaptır.yol ikiye ayrılır. sağdan giderseniz bolodor deresinde bağlama.haşkaya.yol yine ikiye ayrılır.sağda venk deresinden venge ve rekseneye gidilir.gerigelipte değirmenin ordan sağa devam edildiğinde tütündere istikametinden kuru yazuya oradanda bolodora varılır. Köyün solundan oharıbahça(yukarı).oharı dere, sağında aluçlu.solunda manıya,güngörmez. oharı dağ bulunur.yaylanın içini cıbız keser sınır niyetine.At nalıyla devam eder mesafeler.yol sağdan dağ istikametine döner göyceyseye gitmeden.hemen karakayanın suyundan,mağaranın üstünden Ulukale ye çıkılır ,tırmanırcasına.Ulukale yayla havasi ve soguk asagipahar suyu ile karsilar sizi.Hugulluge dogru gecerseniz ruzgarin savurdugu cam kokusu altinda piknik yaparsiniz.Hakim goruntusu nedeni ile insana rahatlik veren Ulukale yazin yasamaya degerdir.Doruklarında bütün heybetiyle AYLIYA dağı bulunur.şehrin en yüksek tepelerindendir aylıya. altında Abdalbaba turbesi vardır.ulaşım kolaydır.araba yolu mevcuttur.Giderseniz Abdalbaba turbesine sefaat niyetine dua ediniz. Genel anlam da Koyumuz de arazi dere boyunca bostan ve bahçelere yetecek kadar düzlük. Hemen bitiminde yoldan sonra dağlar başlar. yapı çok engebeli yaşam şartları zordur.bitki yapısı yer yer meralar,otlaklar.Diğer yerlerde ise genelde çamlık ve pelitliklerden oluşur.Elma. Armut. kayısı .erik.aşlama.yaban fındığı.ahlet ağaçlarıda mevcuttur.
İklim: Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Ekonomi: Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyün disina gurbete cikanlar ise genelde memurdur.Koyumuzde okuma yazma orani yuksek olup koylulerimiz egitime ayri bir onem vermektedir.Köy halkı belli yaştan sonra gurbete çıkar.çıktığı gurbeti kendine yurt edinir. oraya yerleşir. en çok göç istanbula yapılmıştır. bunu sırasıyla izmit,bursa, samsun,trabzon bayburt,erzurum,manisa,alanya,ordu,almaktadır.
Muhtarlık :Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2014 - Veysel TANRIKULU (30/03/2014)
2009 - Mehmet pezük (29/03/2009)
2004 - Mehmet Pezük
1999 - Hüseyin Oruçoğlu
1994 - Muharrem pezik
1989 - İSMAİL ÇELİK [veligilin]
1984 -HÜSEYİN PEZÜK [nabahargilin] :
Altyapı bilgileri: Yenikoy ve Ulukale de ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Yenikoyun içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur.Ulukale de ise kanalizasyon ve su sebekesi mevcuttur. Koyumuz de,Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Yeniköye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Ulukalenin ise yolu 2008 yılında asfaltlanmak icin stabilize hale getirilmis ve 2010 yılında ise asfaltlanmıştır.