• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/

PALAOĞLU DOĞAL YAYLA BALI KUŞBURNU REÇELİ DUT PEKMEZİ
Ağzınızdan güzel söz ve sofranızdan ise Palaoğlu Doğal yayla balımız eksik olmasın.
DURANOĞULLARI
Her zaman en uygun fiyat ve en kaliteli ürün politikasıyla DURANOĞULLARI LTD ŞTİ hizmetinizde.
Yonetici Girisi

Gümüşhane Gezi Rehberi

GOOGLE YENİKÖY/ULUKALE
      
Hava Durumu
Site Haritası
Takvim

Mutfağımız

Mutfak Gereçlerimiz

  • Kelgür :Yemeklerin süzüldüğü gereç
  • Sahan  :Geniş yemek tabağı
  • Gıylı    :Geniş tepsi
  • Parhaç :Büyük su kabı
  • Sirpaç  :Servis tabağı
  • Sitil      :Ayran ve Yoğurt taşıyıcısı
  • Kazan  :Büyük yemek gereci
  • Yayık   :Ayran yapımında kullanılan gereç
  • Eğiş     :Fırından lavaş çıkarmak için kullanılan gereç
  • Sini      :Yemek masası
  • Dibek(Havan) : Sarımsak vb. döğeceği
  • Eldaşı  :Tahıl döğeceği
  • Tekne  :Hamur yoğurma kabı
  • Gudu   :Çorba pişirme kabı
  • Zap      :Buğday saklama kabı
  • Küp     :Bakliyat saklama kabı
  • Gagur  :Su taşıma gereci
  • Rapata :Ekmek yapımında kullanılan gereç
  • Kuşgana :İki saplı tencere
  • Şinik     :Teneke
  • God       :Tahıl ölçme aleti
  • Kile       :2 adet tenekeye verilen ad
 

Unuttuğumuz Malzemelerimizi bize bildirmek için muntazar29@hotmail.com MSN adresi ile irtibata geçebilirsiniz..

 

Yemek Kültürümüz:

Halk kültüründe önemli bir yere sahip olan yemek kültürümüz uzun deneyimler sonucu kazanılmıştır . Kendi ürettiğini kendi tüketen halk bir besin maddesinden birçok yemek yapabilmiştir. Köyüzün halk mutfağını anlatırken geleneksellik taşıyan yönünü incelemeye çalıştık.

Yemek yapmasını çok iyi bilenlere ''keyveni'' denir. Düğünlerde, eğlencelerde yemeklerin yapımında bu kişiler çağrıdır. KeyveniIerin en ustasına ''baş keyveni'' denir.

Evin en önemli unsurlarından olan mutfakta eski tip evlerde (taş ev) ve eski zamanlarda tandır bulunmaktaydı. Yemekler burada pişirilir , yemekler burada pişirilirdi. Hatta mutfak oturma ve yatma için de kullanılırdı. Fakat son elli yıldır mutfakta sadece yemek pişirilmektedir .Ayrıca son 20-30 yılda yapılan evlerde tandır bulunmamaktadır. Tandırın haricinde yemekler ''karaocak'' ta pişirilmektedir. İlk önce evin içinde olan bu ocak şimdilerde evin dışında bulunmaktadır.

Yemek yer sofrasında genel olarak bakır fakat kalaylanmış ''sini'' de yenir. Aile üyeleriyle beraber yenilen yemek, kalabalık olma durumunda kadın ve erkek olmak üzere ayrı ayrı yenir. Yemeğe ilk oturan ve başlayan kişi ailenin reisidir .Aile fertleri aile reisi yemeğe başlamadan yemek yiyemezler .

Köye has başlıca yemek çeşitleri olarak;

Borani:

Ispanak, pancar ve dağlarda bulunan şifalı diye bilinen diğer otlardan, kabak ve şeker pancarından yapılır. Ispanak haşlandıktan sonra suyu sıkılır ayrı bir kaba konularak üzerine bolca yoğurt dökülür. Ayrı bir kapta tereyağ da soğanlar iyice pembeleşinceye kadar pişirilip üzerine dökülür.

Erişte:

  Undan yapılan yufkalar ince ve eşit şekilde bıçakla kesilir. Kaynatılmış suda haşlanıp ayrı bir kaba alınır. Üzerine tereyağ ve şerbet dökülür.

Evelik Dolması:

  Evelik dağlar da kendiliğinden yetişir, yaprakları uzun bir bitkidir. İnce çekilmiş kendime ayran veya su ile iyice haşlanır. Ayrı bir kaba alınarak soğumaya bırakılır. İçine süt veya ayran çökeleği katılarak el ile yoğurulur. Daha önce haşlanıp süzülen eveliğin içine dolma gibi sarılır. Tencerenin içine az miktarda kaynamış su ilave edilerek az bir miktar daha pişirildikten sonra servise sunulur.

Gaygana:

 Buğday unu ile yumurta çırpılır. Tavada kızdırılan yağın içine tavanın tabanını kaplayacak kadar çırpılmış hamur dökülerek pişirilir.

Herle Çorbası veya omaç çorbası:

  Buğday unu tere yağ ile kavrularak üzerine sıcak su dökülür. Bu karışım topaklaşmayı önlemek için iyice karıştırılmalıdır. Pişince sıcak servis yapılır.

Mantı:

 Yufkalar açılarak üst üste konulur. 2 veya 3 santim enin de kesilir. Daha sonra her bir parça nuska şeklinde tekrar kesilir ve kurutulmaya bırakılır. Makarna gibi suda haşlanarak suyu süzülür. Ayrı bir kapta yoğurt ile ezilmiş sarımsak iyice karıştırılıp üzerine dökülür. Tavada kızdırılan tereyağ mantının üzerinde gezdirilir ve sıcak olarak servise sunulur.

Siron:

 Parmak eninde kesilen yufkaların kurutulduktan sonra ılık suda ıslatılarak güzelce sahana dizilir üzerine süzme ve tereyağı dökülerek yapılan bir tatlı çeşidi.

Pancar Kavurması:

 Pancar suda haşlanır ve suyu elde iyice sıkılarak başka bir kaba alınır. Tavada kızdırılan tereyağına katılarak iyice kavurulur. Üzerine yumurta kırılıp servise hazır hale getirilir.

Sütlü çorba:

  Tencere veya Güveçte Bulgur su ile pişirilir süt ilavesi ile servis yapılır.

FASÜLYE BULGURLUSU (Pağla Denlisi)

 

Malzemeler : 1 kg.fasulye, 3 büyük domates, 2 kuru soğan, tuz, pul biber,500 gr.küzüm eti, bir miktar sıvı yağ, pilavlık bulgur.

 
Yapılışı : Fasulyeler yıkanıp, ayıklanır.Küçük küçük kırılır.Bir tencerede yağ eritilir, soğan ve biberler kavrulur.Domatesler kuşbaşı doğranarak ilave edilir.Fasulyeler tuz, biber ilave ediler biraz daha kavrulur.Daha sonra su ilave edilerek, bulgur katılır.Kaynamaya bırakılır.Pişince ateşten indirilir.Sıcak sıcak servis yapılır.


 

 

 

 LEMİS

 

 

 

 Malzemeler Un, tuz, ıspanak, pazı, patates, lor, maydanoz, yumurta, tereyağı 

 
Yapılışı : Derin bir kap içerisinde un su ile karıştırılarak hamur haline getirilir. Ağaç sini üzerinde hamur küçük yuvarlak parçalar halinde ayrılır. Ayrılan parçalar oklava ile yufka haline getirilir. Ayrıca ayıklanmış pazılar küçük küçük doğranarak bir kap içerisinde normal bir kıvamda haşlanır. Haşlanan pazılar kevgirle süzüldükten sonra tavada tereyağı ve yumurta ile birlikte kavrulur. Hafifçe soğuduktan sonra açılan yufkaların yarıdan katlanmış şekilde üzerine yeteri miktarda serilir. Ve yufka üzerine katlanarak kenarları parmak uçlarıyla sıkıştırılır.
Normal ocak ateşi üzerine konan sac üzerine yeteri miktarda lemisler serilerek pişirilir. Pişirildikten sonra yemeye hazır hale gelen lemislerin üzerine yeteri miktarda tereyağı sürülerek servise sunulur.


 Su Böreği

 

 

 

 

Geçtiğimiz hafta sonu anneannemden su böreğinin tarifini aldım. Yalnız fotoğraf olarak sadece son hali var. Bir dahaki sefere her evrenin ayrı ayrı fotoğraflarını çekeceğim inşallah…

MALZEMELER
(çapı 60 cm tepsi için)
10 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
Tuz
Aldığı kadar un
İç malzemesi (kavrulmuş soğan-kıyma veya peynir-maydonoz karışımı)

YAPILIŞI
*Bütün malzemeler karıştırılarak biraz katı bir hamur tutulur. Bu hamurdan 12 tane pazı hazırlanır.
*Pazıların üzerine nemli bir bez örtülerek yarın saat dinlendirilir.
*Bir pazı tepsi büyüklüğünde açılarak, yağlanmış olan tepsiye serilir. Üzerine tere yağ gezdirilir.
*Sonra diğer pazıların hepsi tek tek açılıp, tek tek tuzlu kaynayan suda 10-15 saniye haşlanır. Hemen soğuk suya atılır, çıkartılır. Fazla suyu alınıp kuru bir bez ile kurutulur. Tepsiye döşenir, üstü yağlanır.
*Bütün hamurlar bu şekilde yapılır.
*6. hamurun üstüne iç malzeme döşenir.
*Kalan hamurlar için aynı şekilde hazırlanıp tepsiye serilir ve üzeri yağlanır.
*En üstteki yufka ile en alttaki yufka haşlanmaz.
*En üstüne tekrar tereyağ gezdirilir. Tepsi ocak ateşi üzerinde döndüre döndüre böreğin altı pişirilir. Sonra börek bir başka tepsiye ters çevrilerek alınır, aynı şekilde pişirilmeye devam edilir. “Aaa ben bunu yapamam!” diyenler fırına da verebilir ama aynı tadı yakalayamazlar.

——Afiyet olsun…

 


 

HAŞIL

 

Malzemeler : İnce Yarma Unu 1/2, 1 kg. Süt, Şeker 1/2

 

Yapılışı ; Yarma Unu ile soğuk su tencereye konulup yavaş yavaş pişerken karıştırılır. Dibini almaması için devamlı karıştırılır. Tereyağı ve tuz koyulur. Piştikten sonra isteyen tereyağı ile isteyen ortası açılarak toz şeker katarak kaynatılan süt koyularak afiyetle servis yapılır.Sahil kesimlerinde Mısır unu ile yapılmaktadır.  


 

Turşulu Yahni :

 

Malzemeler : 1 küçük boy lahana, 1 adet Soğan, 250 gram kıyma, 2 yemek kaşığı salça, 1 su bardağı su, 3 yemek kaşığı margarin, 2 tatlı kaşığı tuz, Yarım tatlı kaşığı kırmızı biber

Yapılışı Lahananın yapraklarını ayırın, yıkayın. Soğanı ince ince doğrayın. Tencereye soğan, kıyma ve yağı koy, kapağı kapatıp, kısık ateşte karıştırarak bıraktığı suyu çekene kadar 8-10 dakika pişirin. Salça, tuz ve suyu katıp, karıştırın. Lahanayı ince ince doğrayın, kaynayan karışıma ekleyip, karıştırın. Yumuşayıncaya kadar 20 dakika pişirin. Kırmızı biberi serpin. Servise hazır..

BURMA TATLISI:

 

Malzemeler : 1 Yumurta, 1 Çay Bardağı Süt, 2 kaşık yoğurt, 350 gr tereyağ, 1 tatlı kaşığı sirke, 1 tutam tuz, 250 gr nişasta, 500gr şeker, Yarım çay bardağı sıvı yağ, Alabildiği kadar un, 50 gr şam fıstığı, 500 gr ceviz

Yapılışı ; Bütün malzemeler karıştırılıp, kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Küçük bezeler ayrılıp, mısır nişastası ve un karışımı ile yufkalar açılır. Yufkanın içerisine bolca ceviz serilip, oklavaya sarılarak burulup, tepsiye dizilir. Hamurun tamamı bu şekilde açılıp, tepsiye yerleştirilir. Bir gün bekletilip, 300 gram tereyağı ile 1 çay bardağı sıvı yağ eritilip sıcak sıcak burmaların üzerine gezdirilip fırına verilir. Fırından çıktıktan sonra daha önce hazırlanıp soğutulmuş şerbet burmaların üzerine dökülür. Üzerine şam fıstığı dökülerek servise sunulur. 

FIRIN ERİŞTE:

 

Malzemeler : Un ,Su , Tuz ,

Yapılışı ; Bir kap içerisine bir miktar un konulur, tuzu ve suyu koyularak karıştırılır,hamur haline getirilir.Sonra sofra üzerinde oklavayla ince bir şekle açılır ve ince dilimler halinde kıyıldıktan sonra tabağa koyularak fırında kızartılır.Fırından alındıktan sonra üzerine kaynamış şekerli su dökülür.Fazla şerbeti süzülür.Daha sonra tereyağı eritilir ve üzerine dökülür

Lalanga

Malzemeler

5 yumurta
150 gr tulum peyniri (kaşar da olabilir)
Fındık büyüklüğünde yaş maya
Aldığı kadar un

Lalanga tarifi

1- Peynir rendelenir. Blender veya robota rendelenmiş peynir, 1 çay bardağı süt veya su konup çırpılır.
2- Bir kaba yumurtalar konup, mikserde iyice çırpılır. Ilık suda eritilmiş maya, peynir koyup karıştırılır. Çırparken azar azar un ilave edilir. Koyu kek kıvamına gelince mayalandırmaya bırakılır.
3- Yarım saat sonra kızgm yağa kaşık kaşık koyup kızartılır. İki tarafı da kızarınca servis tabağına kevgirle çıkarılır.
4- Üzerine 4-5 kaşık bal veya şeker serpilir.

Un Helvası:

 250 gram tereyağı
3 su bardağı un
2 su bardağı toz şeker
1 kahve fincanı su
1 su bardağı ince çekilmiş fındık

1. Tereyağını geniş bir tavada eritin. Unu ilave edip sürekli karıştırarak hafif pembeleşinceye kadar kavurun.
2. Tozşekeri 1 kahve fincanı su ile ıslatıp una ekleyin.Kaşıkla şekil vererek servis tabağına alın.İsteğe göre üzerine fındık serpiştirile bilir.

Yüz Kuymağı ve Peynirli Kuymak:

 

Malzemeler: 1/4 paket krema, 2 yemek kaşığı un (1 çay kaşığı tuz, alabildiği kadar su

Yapılışı : Kremanın tamamını tavaya döküyoruz ocağa koyup kaynamaya başladığında tavayı ocaktan alıp 2 kaşık unu koyup karıştırıyoruz ve yağını saldıktan sonra ocağa koyup biraz daha kavuruyoruz tuzunu ilave ettikten sonra son olarak suyunu azar azar karıştırarak boza kıvamını elde edene kadar pişiriyoruz.
AFİYET OLSUN

Peynirlisi

Malzemeler


1 su bardağı un
100 gr. tereyağı
150 gr. İmansız peynir
1 su bardağı sıcak su
Tuz

Hazırlanışı:
Tereyağı tencerede eritildikten sonra üzerine un ilave edilir ve kavrulur.

Un pembeleşmeye başladığında kaynamış sıcak su ilave edilerek su ile bir miktar pişmesi sağlanır.

Katılaşmaya başlayınca peynir de ilave edilir ve 5-6 dakika peynir ile pişmesi ve tahta kaşıkla karıştırılarak malzemelerin iyice karışması sağlanır.

Peynir tuzlu ise tuz ilave edilmez.

Piştikten sonra kuymağınız  servise hazırdır.

Afiyet olsun.


Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam72
Toplam Ziyaret230901
HABER

KABİR ZİYARETİ

Yasi-i Şerif
AYYILDIZLI BAYRAĞIMIZ

Telefon Rehberi

 

saat
GOOGLE ARA
Google
İLLER ARASI MESAFE

Bilgileriniz sistemimize kaydedilmektedir.
SİTEYE DESTEK